Skip to main content

Yhteyttä ja ymmärrystä luova vuorovaikutus

Miten voit edistää rakentavaa ja väkivallatonta vuorovaikutusta ihmissuhteissasi?

Yksi missioistani on fasilitoida lisää tietoisuutta elämässä – sekä omassani että asiakkaitteni. Se tietoisuuden taso, jolla operoit, määrittää elämäsi kokemusta. Mitä tarkemmin olet tietoinen intentioistasi ajatusten, sanoje, valintojen, tekojen… taustalla, sitä enemmän sinulla on tietoisuutta ja valinnan vapautta. Jollei muuta vapautta, niin asenteen valinnan vapaus meillä on aina. Me olemme jatkuvassa vuorovaikutuksessa itseemme ja ympäristöömme. Vaikka olisimme yksin eräkämpällä, olemme silti vuorovaikutuksessa jatkuvasti – itseemme ja ympäristöömme. Joogisen elämän ensimmäinen perus periaate, pilari, arvo, on väkivallattomuus, ahimsa (sanskritin kielellä). Väkivallattomuuden todeksieläminen on haastavaa – se todella kutsuu sinut rehelliseen tarkasteluun ja tietoisuuten joka ikinen elämäsi hetki ja toimimaan väkivallattomuuden intentiosta käsin. Huom! Voi olla, että teot eivät aina näennäisesti ole väkivallattomia, mutta intentio teon takana edistää väkivallattomuutta. Tätä ei siis pidä sekoittaa ajatukseen jatkuvasta ”kiltteydestä” tai ”rajattomuudesta” tai ”kaikki-käy” mentaliteetista. Iso aihe, jota tulemme tarkastelemaan jatkossa uudelleen eri näkökulmista. Nyt kuitenkin ensimmäinen maistiainen aiheesta väkivallattomuus vuorovaikutuksessa.

Eli; miten edistää rakentavaa ja väkivallatonta vuorovaikutusta ihmissuhteissasi?

Yksi tapa on validoida se, mitä kuulit toisen sinulle kertovan. Olkoon lapsi tai aikuinen, sinulle tullaan kertomaan juuri se asia, jossa sinulta pyydetään nähdyksi, kuulluksi ja validoiduksi tulemista.

Silloin paras lahja, jonka voit toiselle antaa, on todella validoida hänen sinun kanssaan jakamansa kokemus!

Sen ei missään nimessä tarvitsee kuulostaa tekopyhältä tai teennäsiseltä, vaan yksinkertaisesti toteat hänelle takaisin sen, omin sanoin, mitä juuri kuulit (eikä sen tarvitse mennä ”nappiin”, voi olla että ymmärsit hänet eri tavalla, mutta tärkeää on osoittaa kiinnostus ja halukkuus kuulla ja ymmärtää).

Esimerkki-tilanne:

Lapsesi tulee kotiin päiväkodista ja toteaa ”Villen” tönäisseen häntä. Nyt sinä skarppina, rakentavana ihmisenä kuulet jo hänen äänensävystään ja luet hänen olemuksestaan, mitä tunnetta lapsesi viestittää tämän kertoessaan.

Voit siis arvata esim. ”Ville tönäisi sua tänään, se taitaa harmittaa?” Eli sen sijaan että lähtisit kyselemään, ”no miltä se tuntui?” tms. tai lähtisit ”komppamaan” (vaikka ei ole vielä selvyyttä edes siitä, miten tai mitä kompata!) ”no olipas kyllä ikävästi tehty!”, sinä toistat hänen sanansa ja arvaat mitä tunnetta/tunteita kokemus herätti. 

Saattaa tuntua alkuun kankealta, mutta antaa toiselle kokemuksen validoinnista, siitä että häntä on haluttu kuulla ja ymmärtää. 

Voi olla että arvaus meni maaliin, tai voi olla että lapsesi on enemminkin ärsyyntynyt, suuttunut tai vihainen kuin harmissaan. Ehkä hän on surullinen tai peloissaan. On myös erittäin todennäköistä, että elossa on useampia tunteita, sekä surua että ärsytystä, tai muuta vastaavaa. 

Tärkeintä on avata keskustelu ja tila ymmärrykselle ja kuulluksi, validoiduksi tulemiselle. Asettua toisen asemaan – virttäytyä empatiaan.

Sama kaava pätee aivan jokaiseen vuorovaikutustilanteeseen – myös sinuun itseesi. Eikä toki ole tarkoitus tästä päivästä alkaen käydä kaikkia keskusteluja tällä tavoin 😀 Priorisoi ne, joissa kertakaikkiaan haluat rakentaa yhteyttä (!), ymmärrystä, luottamusta, nähdyksi ja kuulluksi tulemista … itseäsi kohtaan tai tarjota sen mahdollisuuden toiselle. 

Tunteet eivät suinkaan ole ainoa asia, jota rakentavassa vuorovaikutuksessa havainnoimme. Niistä on helppo aloittaa – meissä on koko ajan joku/joitakin tunteita elossa 😉

Tunteiden ohella kokemukseen tilanteesta vaikuttaa niiden taustalla elossa olevat tarpeet (tyydyttyneet tai tyydyttymättömät), ja taas niihin vaikuttavat ajatukset ja intentiot. Moniulotteinen kokonaisuus, joka alkuun saattaa vaikuttaa kaoottiselta analysointimenetelmältä. Hyvin nopeasti kuitenkin huomaat, miten kehollisesta, tietoisuutta ja selkeyttä lisäävästä asiasta onkaan kyse. Kerron näistä lisää. Tässä tämä maistiainen.

Ole hereillä. Havaitset kyllä ne tilanteet, joissa tätä periaatetta haluat käyttää. Ja suosittelen lämpimästi aloittamaan itsestäsi, kun kuitenkin olet harrastanut jo vuosikymmenten ajan itsesi syyllistämistä, vaatimista, pakottamista, hiljentämistä, miellyttämistä jne ei-niin-yhtään-elämää-palvelevaa toimintaa. 😉

Rakkautta täältä juuri Sinulle <3

Janita

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *